"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Молитва за нови приятели
От Дмитрий Багал

Елена Багал се чувствала самотна в Кохел, Германия. Родена в Сибир, тя не познавала никого при пристигането си, а немският й бил съвсем слаб. Колкото повече време минавало, толкова повече й липсвал животът, на който се радвала в Русия. Един ден извикала към Бога в молитва за нови приятели. „Наистина имам нужда от приятели, с които да прекарвам повече време“, молела се тя.

Не знаела, че не е единствената рускоговореща майка, която се моли за приятели. Снежана се била заселила в града година по-рано по време на семейни неприятности. Същия ден, когато Елена се помолила за приятели, Снежана извикала към Бога: „Не издържам повече! Как да продължа да живея? Помогни ми да намеря някого, с когото да споделям за трудностите си.“

Снежана имала две деца, на възраст 7 и 9 години, но те рядко излизали на детската площадка. Точно този ден излезли да играят.

Елена, която току-що се била помолила, извела момиченцето си на същата детска площадка. Поздравила Снежана на немски, но скоро разбрала, че и двете говорят руски. Не можела да повярва! Помислила си, че майката и децата са туристи, но се оказало, че живеят в същия град и също търсят нови приятели. Семействата се сприятелили. „Бог допусна да се срещнем, за да имам приятелка“, разказва Елена. Тя изпраща насърчителни песни и духовни проповеди на Снежана. Моли се Снежана да се съгласи на библейски уроци.

След срещата Елена продължила да се моли за нови приятели. Запознала се с Наташа, рускоговореща жена, която имала нужда от насърчение. Двете се сприятелили и сега Елена редовно й изпраща библейски обещания.

Елена продължила да се моли. Докато пазарувала, срещнала Ирина, друга рускоговореща жена, и я поканила на гости у дома си. Сега двете се срещат през седмица. Понякога Елена изпраща съобщения на Ирина и всеки път се моли. Разбрала, че Ирина е посещавала адвентна църква, преди да се премести в Кохел. „Чудни са Божиите пътища“, казва Елена.

Тя се моли Ирина да пожелае да изучава Библията заедно с нея и също така да създаде малка група за рускоговорещи в дома си. Междувременно, продължава да се моли за нови приятели. Вие молите ли се за нови приятели?

Свързан урок >>