"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Верни баба и дядо
От Андрю Макчесни

Всяка вечер, след като се стъмвало и не можело повече да се работи на полето с царевица, семейство Рейнеке се събирало около голямата кухненска маса в малката си селска къща в централната част на Южна Африка. Бащата, майката и техните седем момчета и четири момичета всяка вечер се хранели с домашно приготвена храна: царевична каша, картофи, тиква и месо. След това децата почиствали масата и бащата отварял холандската си Библия за семейно богослужение.

Една вечер бащата отворил на Изход 20 гл. и прочел: Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти“ (Изход 20:8-10).

„Чуйте – казал бащата озадачен. – Тук пише: Шест дни да работиш, а на седмия ден да почиваш.“ Идеята за почивка в седмия ден била нещо ново за него. Той и семейството винаги съблюдавали първия ден, неделя, но в Библията се казвало нещо друго.

Бащата отбелязал нещо в полето на Библията си. До думите „Шест дни да работиш“, написал: „Време за оране.“ До думите „а на седмия ден да не вършиш никаква работа“ написал: „Време за почивка.“ Тази идея му била ясна. Семейството започнало да спазва седмия ден, събота. Други съседни семейства го забелязали и скоро три от тях също започнали да спазват съботата.

След известно време адвентен литературен евангелизатор спрял във фермата и продал на бащата малка книжка на холандск език, озаглавена „Божият завет с човека.“

Чрез тази книга двамата родители научили за първи път за Църквата на адвентистите от седмия ден. Те разбрали, че има и други хора, които се покланят на Бога в съботата от седмия ден.

Макар че няма писмено свидетелство дали бащата и майката се присъединили към адвентната църква, четири от техните 11 деца станали адвентисти. Един от внуците им е Гидеон Рейнеке – пастор, който помага в ръководеното на мисионската работа в Южна Африка и в още 14 страни като изпълнителен секретар на дивизията Южна Африка – Индийски океан.

Гидеон разказва, че дължи адветното си наследство на своите верни баба и дядо, които просто чели Библията и решили да спазват всичко през 20-те години на миналия век. „Молим се да бъде възможно, като разказваме тази история от поколение на поколение, това да има добър резултат и да доведе повече хора до Исус Христос.“

Свързан урок >>