"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Намиране на смисъл в духовното, Войтех Пекарик


Израснах в Кошице, Словакия – град в най-източната част на бивша Чехословакия. Родителите ми се разведоха, когато бях на 15 години. Майка ми се премести в Прага, а аз останах при баща ми.

Исках да ме смятат за „готин“ в гимназията и затова на 16-годишна възраст започнах да пуша и да пия. Скоро осъзнах, че тези наркотици ме оставят по-празен отпреди и се наложи да потърся нещо, което наистина да ми носи удовлетворение.

Съседите ни бяха доста религиозни и когато дойде да ни посети, майка ми отседна при тях. Те ни поканиха на някакво събрание. Започнах да осъзнавам, че Бог наистина съществува и че ме обича и се грижи за мене.

Когато разбра, че проявявам сериозен интерес към религията, баща ми ме насочи към традиционната вяра на семейството в католицизма. Уреди часове при свещеника и започна да посещава литургията всяка неделя.

След няколко седмици забелязах плакат, който обявяваше създаването на група за изучаване на Библията в нашия квартал. Месеци наред посещавах както библейските часове, така и доктриналните уроци в католическата църква. Свещеникът бе чул за групата и веднага забрани на всички енориаши да я посещават. Заплаши, че всеки, който отиде там, ще бъде отлъчен.

Харесвах интересните библейски часове. Насърчаваха ни да следваме Библията, а не ученията на която и да е църква. Пасторът говореше за истинската библейска църква. Не знаех дали такава съществува и затова го помолих да обясни коя е църквата, която следва тези принципи. Той ни обясни, че това е Църквата на адвентистите от седмия ден. Бях чувал това име. По време на някои от уроците бяхме разисквали за съботата. Бях проверил у дома думата „събота“ (шабат) в издадения от комунисти и атеисти речник. Там се казваше, че адвентистите от седмия ден са съботопазители!

Библейските уроци бяха последвани от евангелизационна поредица. Не след дълго се убедих, че адвентната църква е истинската църква. Когато видях колко много млади хора отдадоха живота си на Исус, изпитах силно вълнение и реших да започна нов живот с Исус. Осем месеца след първия ми библейски урок при адвентистите бях кръстен.

Това свидетелство е адаптирано от по-дълъг разказ, написан от Войтех Пекарик, който се записал в адвентната теологична семинария близо в Прага.

Свързан урок >>