"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Непокорната дъщеря


Ирунга си тръгнала от кирпичената колиба, която била домът на нейния баща. Надявала се, че той ще разбере, че християнството не означава отхвърляне на семейните традиции. Обичала семейството си, но Бог бил по-важен за нея.

Ирунга е от племето Хереро, което живее в северната част на Намибия. В детството си наблюдавала как нейният дядо седи пред свещения огън и разговаря с предците, като ги моли да разкажат на Бог за семейните трудности.

На 10-годишна възраст отишла да живее при свой вуйчо и започнала да посещава училището в малък град близо до селото на семейството. Докато учела там, посещавала протестантска църква и приела Исус за свой Спасител. Знаела, че семейството няма да е доволно, но когато дядо й я обвинил, че изоставя своята култура, тя се почувствала наскърбена. Нарекли я непокорната дъщеря. С натъжена душа, Ирунга се завърнала в града.

Приятел я запознал с няколко адвентни мисионери и техния преводач Капитанго. Ирунга с удоволствие разговаряла с мисионерите, но нямала никакво намерение да става адвентистка. Колкото повече приятелството й с Капитанго се задълбочавало, толкова по-голям интерес проявявала към неговата вяра. След време тя приела адвентната вест и двамата решили да се оженят. Бракът в културната среда на Ирунга обаче е нещо сложно и понякога на родителите са необходими години, за да позволят на младите да се оженят.

Родителите на Капитанго помолили родителите на Ирунга за разрешение и те се съгласили. Но малко преди сватбата оттеглили разрешението си. Въпреки това Капитанго и Ирунга решили да се оженят.

Религията продължава да разделя Ирунга от роднините й, които все още не желаят да слушат нейното свидетелство. Тя се надява, че един ден ще споделят любовта й към Исус. В момента Ирунга е единствената връзка на селото с адвентизма.

Ирунга и нейният съпруг пастор работят с малка група адвентни мисионери, за да евангелизират племената Хереро и Химба в Намибия. Те създават библейски истории, които да се разказват според местната устна традиция. Записаните на MP3 плеъри истории оказват силно влияние върху живота на хората. Ирунга се надява, че някой ден те ще стигнат и до собственото й семейство.


* Ирунга Нджамба споделя вярата си в Северна Намибия.

Свързан урок >>