"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Интернет евангелизиране във Финландия
А. Есансаари

Преди няколко години приятел ми предложи дискове с проповеди от своя пастор. Зачудих се защо адвентните пастори във Финландия не предлагат проповедите си на дискове. Щеше да е добре, ако успеем да стигнем до хората извън църковната общност, както и да поддържаме връзка с тези църковни членове, които са болни или на път.

Позаинтересувах се и осъзнах, че някои адвентни църкви във Финландия са записали проповеди, но никоя няма дигитални аудио материали, които да бъдат качени в интернет. В много църкви проповедите дори не се записваха.

Бях убеден, че тези чудесни проповеди трябва да стигнат до всички чрез интернет. Започнах да събирам записи и да ги прехвърлям на дигитален формат. В началото имах само десет, но скоро се разнесе мълвата, че търся теми, и не след дълго се сдобих с повече от 100 проповеди, които качих в интернет във формат MP3.

Днес имаме повече от 600 проповеди в нашата интернет аудио банка на финландски. Към всички тях прибавихме няколко книги на Елън Уайт, както и духовна музика. Създадохме чат, където хората да обсъждат проповедите или книгите, които бяха свалили от уебсайта. Това е изключителен начин за включването на мнозина в чутата от тях вест.

Убеден съм, че интернет ще играе ключова роля в завършването на делото по евангелизиране на света. Научих, че един човек сваля проповедите и ги споделя с хората, които среща в своята евангелска дейност. Вече знаем за двама, които са се запознали с Христос и адвентната църква чрез този метод на евангелизиране.

Едно неочаквано благословение от аудио банката беше разкрито напоследък. Макар че повечето проповеди от интернет се слушат от отделни личности, някои от темите се използват по време на богослужение в групи, които нямат пастори. Посетителите могат да слушат изключителни проповеди по интернет, дори когато при тях няма жив проповедник.

Разбирам, че това, което правим във Финландия за разпространяване на добрата вест за Исус на околните, не е нещо ново. Това е лесна форма на евангелизиране, която може да се използва навсякъде, където вярващите имат достъп до компютър. Това служение може да е благословение за голям брой хора.

Бог иска от нас да използваме всички налични средства, за да водим хора до Христос, независимо дали е чрез лична работа, мисионски дарения или интернет. Крайният резултат е спасени души за Божието царство.


* А. Есансаари живее в Оулу, Финландия.

Свързан урок >>