"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Свещеникът, който помогна на адвентистите


Ернесто е фермер и водач на своята общност в централната част на Филипините. Той бил посветен член на църквата си. Докато четял Библията, открил някои неща, които не му изглеждали наред. Научил, че тялото е храм на Святия Дух, но свещеникът пушел. Ернесто го попитал защо пуши, а свещеникът отговорил: „Гледай си работата.” Доста разочарован, Ернесто се прибрал вкъщи.

След няколко дни адвентисти го помолили за разрешение да проведат евангелизаторски събрания в района. Те нямали озвучителна уредба, затова Ернесто им предложил своята собствена. Адвентистите му благодарили и го помолили той да управлява уредбата вместо тях. Ернесто поканил и други да посетят събранията.

Ръководителят на адвентистите помолил Ернесто да разреши на юношите да четат библейски текстове на събранията. Той отново се съгласил, макар че някои го предупредили, че така ще си навлече неприятности. След края на събранията 25 души били кръстени, включително Ернесто, съпругата му и две от децата им. Той се научил да евангелизира и на следващата година провел евангелизаторска поредица, след която още 14 души били кръстени, включително три от децата му.

Свещеникът раздал библии на енориашите си и им заръчал да ги четат, за да бъдат подготвени, ако Ернесто се опита да ги подлъже. Когато започнали да изучават Библията, някои забелязали интересни неща. Една жена попитала: „В Библията се казва, че не трябва да се покланяме на идоли. Тогава защо се покланяме на статуи?”

Свещеникът отговорил: „Права си. Библията го забранява. Адвентистите не могат да бъдат обвинени за това, че отказват да се покланят на идоли.” Друга жена попитала защо ядат свинско, след като Библията го забранява. Свещеникът заявил: „Не можем да обвиняваме тези, които отказват да ядат свинско.”

Трети запитал: „Ние се покланяме в неделя, но никъде в Библията не мога да открия да се споменава думата неделя. Дали адвентистите не са прави, като се покланят в събота?” Свещеникът казал: „Адвентистите са прави да се покланят в събота, но според нашата традиция ние трябва да почитаме неделята.”

В резултат на отговорите на свещеника няколко семейства започнали да изучават Библията с Ернесто и след време се кръстили в адвентната църква. Благодарение на това, че свещеникът разпространил Библията и отговарял по този начин повече от 50 души от предишната църква на Ернесто станали адвентисти от седмия ден. Сега той ги учи как да преподават библейски уроци, за да помогнат на църквата да нараства.


* Ернесто Ерамес е фермер и мирянин проповедник в централната част на Филипините.

Свързан урок >>